Hvad er akupunktur?

Den første behandling

Videnskaben forklarer akupunktur med, at nålestikkene stimulerer kroppens egne mekanismer – alt fra produktionen af hormoner til optagelse af vitaminer bliver påvirket af akupunktur.

Traditionelt ser en akupunktør på mennesket som en organisme, der spiller sammen med omgivelserne. Forskellige påvirkninger fra omgivelserne skaber ubalance i kroppens energi og kan resultere i sygdom. Nogle gange er det en kraftig påvirkning – man befinder sig på en nyslået græsplane, og så springer ens høfeber ud med det samme. Andre gange er det små påvirkninger gennem længere tid – man har haft travlt og været stresset på arbejdet uden at være generet af det, men pludselig bliver det for meget. Lige meget om, du har høfeber eller er stresset, er årsagen den samme: en masse blokeringer har hobet sig op og skabt ubalance i kroppen. Akupunktur virker ved at genskabe balancen.

Det er ligesom en sommerdag, hvor man bakser med haveslangen – der kommer næsten ikke noget vand ud af den, fordi den laver så mange knæk på sig selv. Så snart man retter knækkene ud, drøner vandet for fuld kraft igennem, og måske presser vandet også en lille sten, som sad på tværs, med ud. På samme måde fjerner akupunktur kroppens blokeringer og genskaber kroppens balance.

Hvad er en
akupunktør?

En akupunktør er en slags læge, men han behandler ikke med piller eller operation. I steder udvælger han et punkt eller område på patientens krop, hvorigennem han påvirker kroppen til at genoprette den ubalance, der er årsag til sygdommen.

På kinesisk hedder akupunktur zhen-jiu. Zhen betyder nåle og jiu betyder moxa, som er en kinesisk lægeurt (på dansk: gråbynke).

En akupunktør har mange forskellige metoder til at opnå den ønskede påvirkning af kroppen. Han kan bruge enten nåle, moxa, tryk, laser, elektroniske impulser, lyd eller urter.

På Huangs Akupunkturklinik bruger jeg enten nåle, moxa eller andre kinesiske lægeurter.

Afspil video

Vi er ikke et alternativ - Vi er en løsning!

Akupunktur vs medicinsk behandling?

Forskellen på akupunktur og vestlig medicin er tankegangen.

I vestlig medicin er princippet, at sygdom skyldes mangel på et eller andet stof, og løsningen er at tilføre stoffet i form af en pille.

I akupunktur er princippet også, at sygdom skyldes mangel på et eller andet stof, men løsningen er meget anderledes. Løsningen er at stimulere kroppen, så den selv begynder at producere det manglende stof igen.

Man kunne også kalde vestlig medicin for passiv behandling og akupunktur for aktiv behandling. Vestlig medicin kan i sig selv være effektiv nok, men problemet er bivirkningerne fra piller og operationer.

Der er de helt tydelige bivirkninger, som hovedpine og opkastninger, men der er desværre også mere skjulte og alvorligere bivirkninger forbundet ved at tage piller. Ens krop bliver afhængig af medicinen, og det betyder, at kroppen ganske enkelt bliver doven. Når den får tilført det, den mangler, bliver den doven, og stopper med selv at producere stoffet. Den nøjes med det, der er i pillerne, for det er meget nemmere end at gøre arbejdet selv. Men problemet er, at man på den måde er blevet afhængig af medicinen og ikke kan klare sig uden.

Et eksempel er depression. Folk, der lider af depression, laver for lidt af det stof i hjernen, der hedder seritonin. De moderne lykkepiller tilfører det seritonin, som man mangler, mens akupunktur skruer op for kroppens egen produktion af stoffet, så man begynder at laver alt det seritonin, man har brug for. Alle, der har prøvet lykkepiller, ved, at der er mange bivirkninger – for eksempel at man tager på i vægt. Men der er ingen bivirkninger ved akupunktur.

Historien

Akupunktur stammer fra Kina og har været udbredt i mindst 5000 år. I Asien er det grundstenen i sundhedsvæsenet, og herhjemme i Danmark er det også ved at bide sig fast. Flere og flere får akupunktur, og flere og flere hospitaler bruger akupunktur som en del af behandlingen til deres patienter.

Der findes to forskellige typer akupunktører – de vestlige og de traditionelle. De vestlige akupunktører har en baggrund som for eksempel læge eller alternativ behandler, mens de traditionelle akupunktører er uddannet i den kinesiske opfattelse af mennesket. Overordnet set er akupunkturen den samme, men akupunktørernes forskellige baggrund betyder, at der er forskel på deres viden om akupunktur.

Hvis du gerne vil have akupunktur, er det bedste du kan gøre at undersøge, hvad den enkelte akupunktør har erfaring med at behandle. Og vælg så den, der har stor erfaring med lige netop din sygdom.